Kybernetická bezpečnost

Zajištění souladu s ISO/IEC 27001, ZoKB (včetně NIS2), DORA pro všechny následující oblasti

Data a služby mají značnou hodnotu pro organizace a my je pomáháme našim zákazníkům chránit.
Potřebujete pomoci s nastavením prevence, implementaci řešení anebo chcete zkrátka data lépe obchodně využívat?

V každé situaci máme pro vás praktické řešení. Věnujeme se detailně ochraně dat (datová úložiště, zálohování, DLP), ochraně perimetru a infrastruktury a endpointů (Firewall, JumpServery, PAM, xDR). Zajistíme vám Business kontinuitu (zálohování, ochrana proti ransomware), poskytneme vám provozní monitoring, implementujeme vám unikátní řešení pro ochranu před kybernetickými útoky přes externí dodavatele.

Zajistíme vám komplexní ochranu před známými kybernetickými hrozbami a to vše v souladu s legislativou a mezinárodními normami.

Ochrana dat

Ochrana dat

Centrální ochrana firemních dat je klíčová pro obranu proti ransomware útokům, zejména v rámci dodávaných diskových polí. Automatické vytvoření aplikačně konzistentních kopií dat zajišťuje, že data jsou vždy připravena k obnově bez ztráty integrity. Immutable ochrana těchto kopií poskytuje bezpečnost proti moderním hrozbám, jako je malware a ransomware.

Šifrování dat

Šifrování dat je nezbytné pro ochranu citlivých informací v rámci dodávaných řešení pro ukládání dat. Dodržování doporučení NÚKIB v oblasti kryptografických algoritmů zajišťuje vysokou úroveň bezpečnosti. Správa klíčového hospodářství je důležitá pro efektivní a bezpečné řízení šifrovacích klíčů.

DLP

Identifikace a klasifikace dat jsou základem pro efektivní ochranu před únikem dat. Ochrana dat před únikem zahrnuje nejen technická opatření, ale i správu vnitřních hrozeb a analýzu chování uživatelů.

Ochrana perimetru & Ochrana infrastruktury

Firewalls

Next Generation Firewall (NGFW) poskytuje pokročilou ochranu proti kybernetickým hrozbám pomocí hardwarových nebo virtuálních řešení. Tyto firewally nabízejí proaktivní ochranu tím, že identifikují a blokují hrozby v reálném čase. Centralizovaná správa umožňuje snadné řízení a konfiguraci firewallů z jednoho místa, což zvyšuje efektivitu a snižuje náklady na správu.

Segmentace

Segmentace sítě je klíčová pro ochranu před kybernetickými útoky. Tím, že rozdělíte síť na menší, izolované segmenty, omezíte šíření potenciálních hrozeb, jako je ransomware. Segmentace zvyšuje odolnost a dostupnost síťového prostředí tím, že minimalizuje dopad útoků na celou síť. Tento přístup také usnadňuje správu a monitorování jednotlivých segmentů, což zvyšuje celkovou bezpečnost.

Vulnerability/Patch Management

Detekce známých zranitelností v rámci provozované infrastruktury je základem pro efektivní řízení bezpečnostních rizik. Komplexní řízení všech aplikací, včetně třetích stran, umožňuje organizacím mít přehled o všech používaných softwarových řešeních a jejich bezpečnostních stavech. Řízení implementace aktualizací a bezpečnostních záplat (patch management) je klíčové pro udržení systémů aktuálních a chráněných proti novým hrozbám. Tento proces výrazně snižuje bezpečnostní rizika tím, že eliminuje známé zranitelnosti.

Proaktivní Detekce a reakce na kybernetické hrozby (xDR)

Komplexní monitoring a pokročilá detekce anomálií v rámci infrastruktury a endpointů jsou základem pro efektivní ochranu proti kybernetickým hrozbám. Sjednocení monitoringu a detekcí hrozeb napříč platformami umožňuje organizacím mít centralizovaný přehled o stavu kybernetické bezpečnosti celého prostředí. Efektivní správa bezpečnostních událostí a incidentů a reakce na ně zajišťuje, že organizace mohou rychle a účinně reagovat na hrozby. Proaktivní ochrana proti kybernetickým hrozbám zahrnuje nejen detekci a reakci, ale i prevenci útoků.

Anti-malware ochrana

Ochrana před malware je nezbytná pro zabezpečení endpointů, serverů a e-mailových systémů (AntiSpam). Tato ochrana zahrnuje detekci a blokování škodlivého softwaru, který by mohl ohrozit integritu a dostupnost systémů. Efektivní anti-malware řešení poskytují vícevrstvou ochranu, která zahrnuje jak preventivní, tak reaktivní opatření a výrazně snižuje hrozby.

Ochrana identit & Řízení přístupu

Vícefaktorová autentizace (MFA)

Vícefaktorová autentizace (MFA) je zásadní pro zajištění bezpečného přihlášení uživatelů. Tento proces zahrnuje použití více než jednoho způsobu ověření identity uživatele, což výrazně zvyšuje bezpečnost přihlašování. Ochrana informací a systémů před neoprávněným přístupem a zneužitím je klíčová, protože MFA snižuje riziko, že útočníci získají přístup k citlivým datům pouze pomocí odcizených hesel. Výrazné snížení rizik spojených s krádeží uživatelských účtů nebo identit je dosaženo tím, že útočníci musí překonat více vrstev zabezpečení. MFA je klíčovým prvkem pro zabezpečení uživatelských účtů a snižuje riziko útoků.

Řízení privilegovaných účtů (PAM)

Privileged Access Management (PAM) je kritický pro řízení a auditing privilegovaných uživatelů. Tento systém zajišťuje, že pouze oprávnění uživatelé mají přístup k citlivým informacím a systémům, čímž chrání organizaci před neoprávněným přístupem a zneužitím. Sledování aktivit a generování zpráv pro auditní účely umožňuje organizacím monitorovat a analyzovat činnosti privilegovaných uživatelů, což je klíčové pro identifikaci a prevenci potenciálních hrozeb. Minimalizace rizik ve vztahu k vnitřním hrozbám je dosažena tím, že PAM poskytuje přehled o tom, kdo má přístup k čemu a kdy, což umožňuje rychlou reakci na podezřelé aktivity.

MHM Skála

MHM Skála je unikátní a komplexní řešení na ochranu před kyberútoky přes externí dodavatele. Toto řešení zajišťuje zabezpečení, správu a auditing privilegovaných přístupů uživatelů, kontraktorů a externích dodavatelů, kteří přistupují vzdáleně do interní sítě. Bezpečný přístup ke kritickým aplikacím a systémům je zajištěn bez nutnosti připojení přes VPN, což zvyšuje bezpečnost a snižuje složitost správy přístupů. MHM Skála poskytuje robustní ochranu proti neoprávněným přístupům a zneužitím, což je klíčové pro udržení integrity a bezpečnosti firemních dat a systémů

Business continuity

Zálohování

Prevence úplné ztráty dat je klíčová pro zajištění kontinuity podnikání. Pravidelné zálohování dat minimalizuje riziko ztráty důležitých informací. Antivirová ochrana a ochrana před ransomware jsou nezbytné pro zabezpečení záloh před škodlivým softwarem. Zabezpečení záloh pomocí šifrování zajišťuje, že data jsou chráněna před neoprávněným přístupem. Automatizované testy validace zálohovaných dat ověřují, že zálohy jsou kompletní a použitelné pro obnovu.

Ochrana proti Ransomware

Rychlé obnovení čistých verzí dat bez malware je klíčové pro minimalizaci dopadů ransomware útoků. Obnovení dat bez placení výkupného je možné díky pravidelným zálohám a robustním bezpečnostním opatřením. Tím se snižuje finanční zátěž a podporuje se bezpečnostní kultura, která neustupuje vyděračům.

Disaster Recovery plány

Vypracování metodiky tvorby DR plánů je prvním krokem k efektivnímu řízení krizových situací. Zpracování detailních DR plánů zahrnuje identifikaci kritických systémů a procesů, které je třeba obnovit jako první. Pravidelné testování DR plánů zajišťuje, že plány jsou aktuální a funkční, což umožňuje rychlou a efektivní reakci na jakoukoli katastrofu.

Osvěta/zvyšování povědomí v kybernetické bezpečnosti

Školení zaměstnanců

Zajištění pravidelných školení v oblasti kybernetické bezpečnosti je klíčové pro ochranu organizace před kybernetickými hrozbami. Tato školení pomáhají zaměstnancům rozpoznat potenciální útoky a reagovat na ně efektivně. Pravidelná školení zajišťují, že zaměstnanci jsou neustále informováni o nejnovějších hrozbách a bezpečnostních postupech.

Ad-hoc školení zaměstnanců v oblasti hrozeb kybernetické bezpečnosti

Ad-hoc školení jsou zaměřena na specifické hrozby a potřeby organizace. Tato školení mohou být přizpůsobena různým skupinám zaměstnanců, aby se zajistilo, že každý má potřebné znalosti a dovednosti pro svou roli.

Governance & konzultační podpora v oblasti kybernetické bezpečnosti

Soulad s požadavky (ISO, ZoKB)

Provedení „scanu organizace“ z hlediska implementace organizačních a technických opatření je prvním krokem k zajištění souladu s požadavky ISO a ZoKB. Tento proces zahrnuje analýzu aktuálního stavu bezpečnostních opatření a identifikaci oblastí, které vyžadují zlepšení. Výsledkem je road mapa – strukturovaný popis a postup pro dosažení souladu s požadavky jak legislativy, tak mezinárodních norem.

Konzultační podpora

Konzultace v oblasti řízení kybernetické bezpečnosti poskytují organizacím odborné rady a doporučení pro efektivní řízení bezpečnostních rizik. Konzultace v oblasti řízení aktiv a rizik zahrnují identifikaci a hodnocení kritických aktiv a potenciálních hrozeb, což umožňuje organizacím lépe chránit své zdroje. Konzultace v oblasti implementace organizačních a technických opatření pomáhají organizacím zavést a udržovat efektivní bezpečnostní opatření. Konzultace v oblasti ZoKB / VoKB se zaměřují na specifické požadavky těchto předpisů a pomáhají organizacím dosáhnout souladu. Vytvoření dokumentace ISMS a nastavení procesů v oblasti bezpečnosti informací zajišťuje, že organizace mají jasně definované a zdokumentované postupy pro řízení bezpečnosti informací v souladu s legislativou a ISO normami.

Výkon bezpečnostní role „manažer kybernetické bezpečnosti“ (MKB)

Manažer kybernetické bezpečnosti (MKB) je odpovědný za řízení systému řízení bezpečnosti informací. Tato role zahrnuje pravidelný reporting pro vrcholové vedení povinné osoby, což zajišťuje, že vedení je informováno o aktuálním stavu bezpečnosti a potenciálních rizicích. Pravidelná komunikace s vrcholovým vedením povinné osoby je klíčová pro efektivní řízení bezpečnosti. Předkládání Zpráv o hodnocení aktiv a rizik, Plánu zvládání rizik a Prohlášení o aplikovatelnosti výboru pro řízení kybernetické bezpečnosti poskytuje vedení přehled o bezpečnostních opatřeních a jejich účinnosti. Poskytování pokynů pro zajištění bezpečnosti informací při vytváření, hodnocení, výběru, řízení a ukončení dodavatelských vztahů v oblasti ICT zajišťuje, že všechny dodavatelské vztahy jsou bezpečně řízeny. Zajištění komunikace s regulátorem (NÚKIB) a s bezpečnostní komunitou je důležité pro udržení aktuálních informací o hrozbách a osvědčených postupech. Podílení se na procesu řízení rizik a koordinace řízení incidentů zajišťuje, že organizace je připravena reagovat na bezpečnostní incidenty a minimalizovat jejich dopady.